Välkommen till Norrbro gård i Närpes, Österbotten.
– Vi säljer ekologiskt lammkött. Här på vår hemsida kan du bekanta dig med våra produkter och vår produktion.
Norrbro finns i Övermark, omkring 55 km söder om Vasa. Vi som driver gården heter Ann-Katrin och Anders Norrback. I familjen ingår dessutom fem barn, en hund, och en katt.
Till utbildningen är Ann-Katrin agrolog och Anders agronom. Vi har båda tidigare jobbat utanför gården och därför endast inriktat oss på växtodling. Vår dröm har ändå alltid varit att utveckla gården, satsa på den på heltid och kunna försörja oss på den. Funderingarna har varit många och hösten 2011 köpte vi de första 15 tackorna för att testa om djuret passar oss. Och det gjorde det!
Vi är också delägare i slakteri Oy Tajma Ab, som möjliggör att vi tar hand om hela uppfödningskedjan själva, allt från lamning till slakt. Vi har en egen bil som vi transporterar djuren i och vi säljer köttet själva, direkt till konsumenten.
.
Historia
Norrbro är en släktgård med anor från 1700-talet. Åtminstone bostadshuset skall ha varit byggt redan i början av 1800-talet när ryska soldater drog förbi och Finland blev en del av det ryska tsardömet. Frånsett lillstugan är de andra byggnaderna uppförda under 1900-talet. En spannmålstork, som rymde ca 15 hektoliter uppfördes på 1940-talet, och en tio gånger större på 1970-talet. Ladugården var mycket modern när den uppfördes på 1930-talet och där hölls ca tio kor, minst två hästar och andra husdjur fram till slutet av 1970-talet. Sedan dess har spannmål odlats fram till 2012, när den nuvarande fårfarmen började byggas upp.
Traditionellt jordbruk har hela tiden bedrivits. Efter första världskriget inleddes torvbrytning. Torven revs till strö, som användes som isoleringsmaterial i byggnader, men också som strö under djuren i ladugården. Torvbrytningen blev olönsam när billiga konstfibrer erövrade byggnadsmarknaden och efterfrågan på den miljövänliga torven upphörde. Hästuppfödning blev ett viktigt komplement till jordbruket efter andra världskriget, men minskade i betydelse när häststammen i landet inte längre växte.
Både under och efter andra världskriget bodde evakuerade karelare på gården, liksom i de flesta andra gårdar i byn. Svårigheter att förstå varandra fanns när enspråkigt finska karelare flyttade in bland enspråkigt svenska bybor. Besvärliga konflikter finns det inga minnen av, också fast byborna delade bostadshus, ladugård och åkrar med de evakuerade.
Norrbro är idag en modern ekologisk lantgård, som producerar lokala, rena livsmedel på naturens villkor.