Norrbro

Recept

12 lammkotletter

Marinad

1 liten gul lök
3 vitlöksklyftor
1 liten morot
3 lagerblad
1 kvist timjan
1 kvist rosmarin
1 dl olivolja
1 msk balsamvinäger
1/2 dl vatten

Till servering bröd, grönsaker och potatisgratäng

Gör så här

1. Skala och hacka den gula löken och vitlöken. Skala och tärna moroten. Blanda samman lök, morot, olja, balsamvinäger och vatten till marinaden. Smula ner lagerblad, timjan och rosmarin.
2. Låt köttet marinera minst 1 timme före grillning. Låter du köttet marinera i kylen över natten ska du komma ihåg att ta fram det 30 minuter före grillning.
3. Skala och ansa grönsakerna och skär dem i mindre bitar. Grilla kotletterna över god glöd, så att ytan blir vackert brynt men köttet inuti bara svagt rosa, det tar ca 3 minuter per sida. Låt grönsakerna grilla med.

Honungs- och vitlöksås

Den här såsen hör till en av våra absoluta favoriter, både till kotletter och stek och den är så otroligt enkel att tillreda också.

2,5 dl matlagningsgrädde
1 köttbuljongtärning
1 msk flytande honung
1 tsk rivet citronskal
1 pressad vitlöksklyfta,

Vispa ihop grädde, smulad buljongtärning, honung, citronskal och vitlök. Låt koka upp. Smaka av med salt och peppar

Krämig och god gratäng med spännande smak!
6 potatisar
1 gul lök
2 msk olivolja
500 g lammfärs
1-2 vitlöksklyftor
1-2 tsk spiskummin
1 dl vitt vin eller matlagningsvin
1 burk körsbärstomater
1 dl grovhackad bladpersilja
Flingsalt och nymalen svartpeppar
50 g riven lagrad ost
2 dl créme fraiche

Till servering::
1 påse toscansk sallad
1 ask körsbärstomater

Gör så här:
Skiva potatisen i ca 1/2 cm breda skivor. Koka i lättsaltat vatten tills de mjuknar, ca 10 min.
Skala och finhacka den gula löken. Hetta upp oljan i en panna och stek löken mjuk på inte alltför hög värme och utan att den tar färg.
Rör ner färsen och stek ytterligare två minuter. Pressa ner vitlöken och tillsätt spiskummin. Rör om.
Häll på vitt vin och körsbärstomater. Låt sjuda i ca 12-15 minuter. Vänd ner den grovhackade persiljan och smaka av med salt och peppar.
Häll upp hälften av färsen i en ugnsfast form. Fördela potatisskivorna ovanpå. Häll på resten av färsen.
Riv osten och blanda med créme fraiche. Salta och peppra.
Gratinera i ugn på 200° i ca 3 minuter tills gratängen är vackert gyllene.
Skölj och arrangera salladen tillsammans med halverade körsbärstomater i en skål. Droppa gärna över lite olivolja och balsamvinäger, salta.
Servera den härliga lammfärsgratängen med salladen.

Ingredienser:

1,5 kg lammkött med ben (eller 1 kg lammkött utan ben)

1 gul lök

3 msk olivolja

3 klyftor vitlök

1 stjälk blekselleri

1 msk tomatpuré

1,5 msk vetemjöl

2,5 dl vitt vin

2,5 dl vatten med en buljongtärning (lamm, kalv eller kyckling)

1 morot

1 apelsin

2 krm timjan

1 krm rosmarin

2 lagerblad

2 potatisar

2 dl kokta stora vita bönor

Tillagning:

Hacka lök, vitlök och blekselleri och fräs i olja några minuter under omrörning i en stor stekgryta.

Tillsätt tomatpuré och fräs i några minuter till.

Rör ut vetemjöl och fräs någon minut.

Tillsätt 2,5 dl vitt vin. Rör om och koka ihop till hälften.

Häll på köttbuljong (vatten och köttbuljongtärning).

Skala och tärna en morot och tillsätt den.

Skölj en apelsin och riv skalet av ca 1/4. Tillsätt rivet apelsinskal och rör om.

Lägg i timjan, rosmarin och lagerblad.

Stek lammköttet eller köttbitarna med ben eller grytbitar runt om i lite olivolja och lägg i grytan.Salta och peppra köttet när du steker det.

Koka lammgrytan i 1,5 timmar.

Ta ev. upp lammköttet om det ex. är med ben. Skär loss eller plocka loss köttet och dela eller skär det i lagom grytbitar ca 3×3 cm. Lägg tillbaka köttet i grytan.

Skala och tärna potatis samt tillsätt dem.

Koka lammgrytan en kvart till så att potatisen blir mjuk.

Tillsätt kokta stora vita bönor och koka upp.

Smaka av lammgrytan med salt och peppar.

Lammgrytan är klar att servera.